Friday, April 30, 2010

SAMBAL IKAN KELI.

Assalamualaikum!......Dah beberapa hari mak lang tidak mencoretkan sesuatu di laman ni. Bukan apa.......hanya sibuk dengan tugas rumah dan tugas disekolah.Memandangkan hari ini, hari yang dinantikan kerana esok hari cuti maka sempatlah menjengok ke laman ini.Hari ini juga merupakan hari terakhir menti mak lang iaitu Cik Aliza bt Morni dan juruteknik Saifuddin berada di sekolah .Terasa sedih di hati kerana perpisahan ini.Tapi sudah menjadi lumrahnya alam setiap pertemuan ada perpisahan.Mak lang doakan keduanya berbahagia dan sentiasa dalam keberkatan Allah. Okaylah.., tak nak sedih-sedih . Dalam catatan mak lang yang lalu ada mak lang memberi resepi/tip tentang ikan air tawar. Jadi hari ini mak lang nak kongsi resepi sambal ikan keli. . Klu rasa berkenan bolehlah mencuba. Ikan yang mak lang gunakan ini telah diperap terlebih dahulu. Klu nak tahu apa bahan perapannya sila rujuk pada catatan yang lepas.
Sekarang mari lihat resepinya.


SAMBAL IKAN KELI.
Bahan:
3 Ekor ikan keli yang telah digoreng.
6 sudu makan cili kering kisar
2 biji bawang besar-kisar
3 biji bawang putih –kisar
½ inci halia-kisar
1sudu teh asam -jawa asam jawa adabi).
1 sudu makan gula pasir
Minyak untuk menggoreng

Cara:
1. Tumis bahan yang dikisar hingga garing dan pecah minyak
2. Masukkan asam jawa , ½ cawan air ,gula dan garam secukupnya.
3. Akhir sekali bila sambal telah pekat dan garing , rasa masam dan manis serta garam yang seimbang. Tutup api , sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment