Monday, April 12, 2010

Air Tangan Mak Lang

Mak Lang nak bercerita tentang ikan kembung rebus. dulu2 masa tak tahu nak buat ikan kembung sendiri , arwah mak selalu beli ikan kembung kat pasar. Masa tu memanglah sedap. makan ngan nasi panas dan sambal belacanpun bertambah2 nasinya. Bukan sekadar goreng, ikan kembung ni dimasak apapun sedap. Tp setelah keluarnya fatwa mengatakan ikan kembung rebus yang kat pasar tu haram dimakan oleh umat Islam, maka bermulanya saat itu taklah lagi membeli ikan kembung. Tekak ni teringin nak makan si ikan kembung rebus, tp bl mengenangkan hukum tak jadi nak beli.

Satu hari kerana keinginan nak makan ikan kembung rebus ni terlalu kuat, terfikirlah dik akal ni, bagaimana nak buat sendiri. Maka dengan keizinan Allah jua maka terhasillah resepi ikan kembung Mak Lang. Rasanya tak jauh beza dengan yang beli di pasar. Yang paling penting ianya dijamin suci,bersih dan halal. Keluarga mak Lang dan rakan2 yang telah mencubapun memberi pujian dan minta resepi untuk dijamu pada keluarga mereka. Okaylah kat sini mak lang sertakan resepinya. Layan...................

Ikan Kembung Rebus

1 kilo ikan kembung-buang isi perut dan bersihkan dengan air asam jawa.
4 keping asam gelugor
garam ikut selera
air secukupnya- menutupi paras ikan.

Cara;
1 Ikan yang telah dibersihkan disusun di dalam kuali
2 Masukkan garam (ikut selera), asam gelugor, dan air menutupi paras ikan.
3 Rebus ikan hingga airnya hampir kering dan matikan api..
4 Angkat ikan dan bolehlah terus dimakan begitu sahaja, digoreng atau dimasak ikut selera.

Nota: Ikan ni boleh tahan beberapa hari jika disimpan dalam peti sejuk.

Selamat mencuba bagi yang ingin mencuba!

1 comment:

  1. Salam mak lang..dah baca resepi ni, teringinlah pulak saya nak mkn ikan kembung rebus, kemudian goreng..aduh2 sedapnya.

    Saya nak cubalah resepi mak lang ni.

    ReplyDelete