Sunday, May 2, 2010

Sambal Tumis Udang

Salam untuk semua. Hari ini mak lang nak berkongsi resepi yang ringkas dan mudah untuk disediakan.Biasanya Mak lang klu buat sambal tumis suka cicah dengan jemput-jemput ataupun lempeng kosong atau ubi rebus.Biasanya untuk sarapan pagi atau petang.Dan biasanya mak lang akan buat lebihlah.Okay., mari kita lihat resepi.

SAMBAL TUMIS UDANG
300 gram udang basah
1 cawan cili kering kisar
2 biji bawang besar-kisar
Sedikit belacan (jika suka)
1sudu makan asam jawa + 1 cawan air
Garam
½ sudu makan gula pasir
Minyak masak secukupnya( untuk menumis)

Cara;
1. Panaskan minyak dalam kuali ,tumis bawang hingga naik bau dan masukan cili tumis hingga pecah minyak
2. Masukkan air ,asam jawa,garam dan gula.
3. Bila sambal telah mendidih dan kuah agak pekat serta pecah minyak masukan udang.
4. Biar dalam 5 minit , rasa garam,asam dan gula.Bila rasa masam,manis dan masin seimbang,Tutup api dan sedia dihidang.
Mak lang menggunakan sedikit gula untuk mengimbangi rasa masin ,masam dan manis. Mak lang tidak menggunakan serbuk perasa.(Ajino-moto atau apa-apa serbuk perasa). Mak lang juga sering mencampurkan sedikit belacan dalam masakan untuk menambah rasa.

No comments:

Post a Comment