Friday, April 23, 2010

Petua Mak Lang

Assalamualaikum! hari ini Mak Lang nak berkongsi petua bagi menghilangkan hanyir ikan air tawar.Sebelum tu nak cerita sikit, tentang ikan air tawar ni. Bukan semua orang suka makan ikan air tawar. Ini mungkin disebabkan bau dan rasanya yang hanyir.
Jadi, disini mak Lang kongsikan beberapa petua untuk menghilangkan bau hanyir ikan.

1. Gaulkan ikan air tawar bersama garam. Biarkan selama setengah jam. setelah disiang dan dibersihkan dengan air dan gaul dengan tepung gandum. Biarkan Lebih kurang sepuluh minit ke lima belas minit. Kemudian, baru dibasuh dengan air bersih.
Insaallah ikan itu tidak akan berbau hanyir.

2. Ikan digaul dengan garam dan perahan limau kasturi. Biarkan lebih kurang sepuluh minit, kmdn dibersihkan dengan air bersih.

3. Ikan yang telah disiang isi perutnya, dibersihkan. Kmdn direndam dengan air garam dan asam jawa, biarkan sepuluh minit. Setelah itu baru dibersihkan dengan air bersih.

Untuk menjadikan ikan air tawar itu rasa enak dimakan , cubalah resepi mak lang ini.

1kilo ikan air tawar( Keli)
4ulas bawang putih-tumbuh halus
1 inci halia-tumbuk halus
1 sudu serbuk kunyit
garam secukup rasa.

Cara:
Ikan yang telah dibersihkan gaul dengan bahan yang ditumbuh halus ,serbuk kunyit, dan garam.Gaul rata. Kemudian diperap paling kurang 30minit.( Lagi lama diperap , lagi sedap rasanya.)

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment