Friday, March 11, 2011

Kuih Talam Lobak Merah Berlauk


Bahan2nya:
2 cwn Tepung Jagung
300ml santan+200ml susu segar rendah lemah+ 9 cwn air
200gm daging ayam kisar digoreng tanpa minyak
200gm udang segar dicincang dan digoreng kering tanpa minyak
1 btg lobak merah dipotong kiub kecil2
1 batang daun bawang-dhiris
1 batang daun sup-dihiris halus
1 cwn bawang goreng
2 biji cili merah dicincang halus
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa

Cara:
Tepung +santan + lobak merah+ garam dikacau atas api yang sederhana sehingga mendidih dan masak dalam 30minit.
Masukkan daging ,udang,daun sup/bawang, cili dan bawang goreng gaul rata dan matikan api.
Masukkan dalam loyang dan ratakan.Biarkan sejuk , baru dipotong dan dihidangkan .

Sos:
6sb cili kisar+ 6sb cili sos+1sb asam jawa+1sb gula pasir+ 1 ulas bawang putih tumbuk halus+ 500ml air. Kesemua bahan dididihkan sehingga pekat dan masak.
Perasakan dengan garam secukup rasa.Tutup api. Nikmati bersama kuih talam.

SELAMAT MENCUBA!!!..

No comments:

Post a Comment