Saturday, March 26, 2011

Ikan Parang Lemak Cili Api


Tengah hari ini mak lang masak ikan parang lemak cili api campur kacang panjang dan belimbing buluh.Kalau kat kg mak lang panggil lomak cili api. Buah belimbing pokok sendiri.Kali ni ramah pokoknya. Ada yang berbunga dan berputik. Dah lama tak masak lemak cili api campur buah belimbing, jadi hari ni masaklah.Pada anak ibu atau anak-anak yang belum pernah atau nak belajar masak lemak ini di bawah disertakan resepi. Jom kita layan.

Bahan
4 ketul/potong ikan parang
Santan dari 1 biji kelapa.(dalam 600ml)
kacang panjang ikut suka
6 biji buah belimbing buluh belah dua dan ketuk sedikit
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

Bahan kisar
segenggam cili api
sedikit belacan

Cara
ikan yang telah dibasuh dengan asam jawa masukkan kedalam periuk(mak lang guna kuali sbb mengelakkan ikan hancur dan mudah nak kacau kuah.
Masukkan bahan kisar,belimbing dan santan. Masak atas api dan kuahnya dikacau selalu agar tidak pecah minyak.
Bila kuah mendidih , masukkan garam dan kacang panjang. Biar sebentar ,rasa garam. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!..

No comments:

Post a Comment