Pagi sarapan jemput-jempaut jagung berlauk.Nama ni mak lang reka ajalah...Lepas solat subuh mulalah memikirkan menu apa untuk sarapan. Teringat ada jagung kat dalam peti sejuk dan udang basah juga ada. Jadi terfikirlah nak buat jemput-jemput jagung + udang. Kenapa dipanggil jemput-jemput ya? Kalau pada mak lang masa menggoreng dohnya dijemput masuk dalam kuali. Itu sebab dipanggil jemput-jemput. Mak langpun kalau mengoreng suka jemput kecil-kecil supaya hasilnya garing, dan nampak comel. Ok klau pada anak-anak remaja yang teringin nak belajar memasak bolehlah cuba resepi ni. Tapi...pada yang dewasa nak cuba boleh juga...
Bahannya.
2 cwn tepung gandum
1 tongkol jagung-ceraikan dari tongkolnya.
1 labu bawang besar potong dadu kecil
1 biji cili merah potong kecil
udang l/2 cwn-kalau bubuh lebihpun takpa lagi sedap
1 biji telur
1 cwn air suam/sejuk paip.
garam secukup rasa.
Cara
Gaul semua bahan sampai sebati dan biar sebentar sementara minyak di kuali panas.
Bila minyak dah panas bolehlah dijemputkan ke dalam kuali. Balik-balikkan sampai kekuningan dan bolehlah diangkat dan dinikmati.
Selamat mencuba!..
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
No comments:
Post a Comment