Thursday, March 24, 2011

Ketayap Sardin

Hari ini sarapan pagi untuk keluarga mak lang kuih ketayap sardin. Biasa kuih ketayap intinya manis, itulah yang keluar dari mulut anak gadis mak lang dan warnanya hijau. Kenapa tak taruh warna hijau katanya lagi. Jawap mak lang itu ketayap manis.... kalau kuih ketayap pedas warna kuninglah....Lihatlah hasilnya. Sebenarnya ini pertama kali mak lang buat. Ilham spontan......Resepi biasa aja.
Bahan inti
1 labu bawang besar potong kiub
2 ulas bawang putih cincang dadu
2 sb cili kering kisar
1 tin besar sardin Adabi-di buang sosnya
myk utk menumis secukupnya
1sk asam jawa adabi

Cara
Tumis bawang dan cili hingga garing masukkan sardin letak sedikit air + asam jawa+ garam secukup rasa.Hancurkan sardin.Biarkan kering bolehlah diangkat dan sejukkan.

Bahan dadar
1cwn tepung gandum
1sk kunyit powder/ pewarna kuning
sedikit garam
1/2 cwn air
1 biji telur

Cara
Bancuh kesemua bahan hingga sebati dan tapis. Biarkan sebentar. Barulah di dadar.Buat hingga habis. Bubuh inti dan gulung.
Selamat menjamu selera..

No comments:

Post a Comment