Sunday, March 20, 2011

Kari Daging Cita Rasaku


Hari ni masak kari daging . Lama nak buat. Daging yg. berada kat dalam peti beku dah lama dok keluar masuk peti. Asyik tak jadi ja nak buat. Hari ni jadi juga kari daging . Mak lang panggil Kari daging cita rasaku sbb bahannya ikut hendak hati ja, nak letak apa. Alhamdulillah rasanya boleh tahan sedap. Sbb suami mak lang yang memang suka kari daging nampak selera bl makan.Itu menandakan kari ini memenuhi seleranya.Alhamdulillah...
Resepinya..
Bahan
1kg daging lembu
santan dari 1/2 biji kelapa( 1 liter air)
3 sb kari daging Babas
1 sb cili kisar
2 pelepah daun kari
2 batang serai, d titik
rempah 3 sekawan
3 biji kentang( belah 4)
2 sb sos tomato
1 sb asam jawa adabi
garam secukup rasa

Bahan kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
1. Tumis semua bahan kisar hingga garing dan masukkan daun kari dan rempah kari yang telah d canmpur dgn sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging biar sehingga daging empuk.Masukkan santan , ubi kentang n serai.
3. Bila kuah agak pekat masukkan asam jawa dan sos tomato serta perasakan garam.
4. Bl kentang empuk dan rasa garam bolehlah ditutup api.

No comments:

Post a Comment