Friday, June 1, 2012

Sarapan Pagi Merangkap Minum Petang

Hari ni "R"lebih besar dari "m"so pagi tadi mak lang buat kuih kaswi untuk sarapan pagi. Ada lebih buat sarapan petang.Teringin pula nak makan kuih kaswi. Kalau nak cuba buat ,jom lihat resepi..
KUIH KASWI
Bahan:

1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi
1 buku gula Melaka+ 3/4 gula perang + 2 1/4 air.Masak atas dapur hingga gula larut dan tapis serta biarkan sejuk .
1/2 sdt kapur.
1 sdt kicap pekat(mak lang guna kicap mee Tamin
1/2 biji kelapa parut putih + 1 sdt garam-kukus dalam 5 minit.

Cara:
Panaskan air di dalam kukus hingga mendidih. Campurkan semua bahan kecuali kelapa dan gaul menggunakan senduk kayu hingga sebati.(mak lang guna whish). Setelah itu tapis adunan dan bolehlah di curah ke dalam acuan atau loyang yang telah dipanas sebentar 2-3 minit.
Kukus selama 1/2 jam.
Cukup 30 minit matikan api dan angkat kuih biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan.
Boleh dimakan dengan kelapa yang dikukus.

SELAMAT MENCUBA!....

No comments:

Post a Comment