Monday, October 11, 2010

Ikan Patin Tempoyak



Salam semua. Malam ni mak lang nak kongsi resepi ikan patin masak tempoyak yg. siap dimasak lebih kurang pukul 8.00mlm.Masakan ni memang menjadi kegemaran mak lang dan anak dara mak lang Si Hidayah tu. Ikan patin ni jauh datangnya. Datang dari sungai Pahang. Kebetulan rakan mak lang si Azuriah tu balik Pahang pada hari Jumaat yang lalu, so mak langpun kirimlah.Malam ni mak lang masak seekor dulu.Okay mari lihat resepinya:
Bahan
1 ekor ikan patin -
2 helai daun kunyit-hiris halus
4 batang serai-dititik
2 senduk penuh tempoyak
30 biji cili padi-kisar(Jk tidak suka pedas kurangkan cili dan begitulah sebaliknya)
1 sk serbuk kunyit(klu nak guna kunyit hidup lebih kurang 1 inci-dikisar bersama cili)
4 gelas air utk kuah
garam secukup rasa

Cara:
Ikan di potong ikut saiz sendiri dan bersihkan dengan air asam jawa.
Bahan yang telah dikisar masukkan dalam periuk bersama air, tempoyak dan kunyit serta serai.
Masukkan ikan dan daun kunyit yang dihiris.
Bila kuah telah mendidih dan ikan telah masak perasakan dengan garam secukup rasa.
Tutup api dan bolehlah dihidangkan. Nyum-nyum sehingga menjilat jari.

Cara

No comments:

Post a Comment