Wednesday, October 13, 2010

Asam Pedas Tempoyak Ikan Parang



Salam semua!.. Hari ini mak lang masak gulai asam pedas tempoyak ikan parang. Sebenarnya mak lang kitar semula kuah tempoyak ikan patin. Baki kuahnya ada semangkuk lagi , sayang nak buang. So mak lang pun olah membuat asam pedas ikan parang. Okay resepinya. Kira menjadilah asam pedas tumis tempoyak ni.Rasanya sedaplah di tekak mak lang dan keluarga.Mari lihat resepinya.

Bahan :
1 ekor ikan parang (sedang)- 5 potong
2 senduk tempoyak
2 senduk cili kering kisar
3 batang serai diketuk
Garam secup rasa
3 gelas air-utk kuah
1 sk serbuk kunyit
minyak untuk menumis

Bahan kisar
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar
1 inci halia
sedikit belacan-kalau tak suka tak payah letak

cara:
1 Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar, bl naik aroma masukkan cili kisar dan kunyit serbuk biar sampai pecah minyak
2 Bila bahan tumisan telah pecah minyak ,masukkan ikan biarkan dalan 3-5 nminit.
3 Masukkan air dan tempoyak serta serai.
4 Kacau gulai supaya tidak hangit kr. tempoyak boleh hangus jk tidak dikacau.
5 Bila kuah mendidih dan pekat perisakan dengan garam dan tutup api sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment