Friday, December 23, 2011

Serabai & serawa durian

Assalamualaikum. Hari tercapai juga keinginan mak lang nak makan serabai & serawa durian. Lama dah mak lang ingin nak buat, tapi asyik tertangguh. Hari ni kuatkan juga rajin ni dan suami mak lang pula ada beli durian D24 so apa lagi. Lps asar adun serabai dan nak hampir magrib suami mak lang baru pulang bawa kelapa dan daun pandan. Sebelum magrib sempatlah siapkan kuahnya dan masak serabai . Apa lagi lps ja solat magrib teruslah menjamah serabai yang dah lama sangat tak makan. Bila lihat serabai ni, ingat mak lang masa zaman kanak-kanak ketika di kampung mak lang dekat Durian Daun Masjid Tanah Melaka, masa tu buat kenduri arwah ,jiran kampung buat serabai ni. Sedapnya...tapi masa tu kuah serabainya campur pisang . Tapi hari ni kuah serabai mak lang campur durian. Sebenarnya pertama kali mak lang membuat serabai ni. Resepi mak lang ambil dari K. Fida Myresipi. Terima kasih Fida.Sedap dan lembut serabainya.Ok di sini mak lang copy and paste aja resepi Fida. Sesiapa yang nak mencuba bolehlah lihat resepi ya...Mak lang buat 1/2 adunan resepinya.
Serabai Mini , Serawa Durian
Bahan-bahan ( 25-28 keping )
• 300 g tepung beras
• 100 g tepung gandum
• 600 ml santan ( drp 1 kotak kecil + air )
• 1 sb yis kering (1/2 peket )
• 1 sk gula pasir
• 1/2 sk garam
• SERAWA DURIAN :-
• 300 g gula melaka*
• 2 sb gula pasir*
• 200 ml air* ( masak * dn tapis)
• 800 ml santan
• 1/2 sk gaaram
• 6-7 ulas durian (atau lebih ikut selera)
• 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
1. Satukan bahan2 serabai,kacau dan kisar hingga halus. Perap 10 min.
2. Legserkan sedikit minyak dalam acuan serabai dan panaskan atas api perlahan lalu tuang adunan serabai,tutup acuan dan biar 5-6 min atau hingga masak.
3. Jika tak ada acuan serabai boleh gunakan kuali yang mongkom.(Mak lang guna kuali aja sbb xda acuan)
4. Untuk serawa durian...campurkan semua bahan2 serawa dan masak hingga mendidih sambil dikacau sentiasa.
5. Setelah siap,hidangkan serabai bersama serawa durian.

No comments:

Post a Comment