Tuesday, June 7, 2011

Kek Coklat .

Seperti yang dijanjikan di sini mak lang sertakan resepi kek coklat yang sedap ni. Pada sesiapa yang nak mencuba bolehlah.....Kek ni klu tak letak toppingpun sedap. Tp elok simpan semalaman. Keesokan hrnya baru potong dan akan nampak lapisan coklat diatasnya.Cubalah ....
Kek Coklat
Bahan A-masak hingga gula dan koko larut.(matikan api dan sejukkan)

1 cwn koko(80gm)

1 cwn( 250ml) air/susu segar

1/2 cwn gula kasar(100gm)

Bahan B

250gm mentega

200gm gula halus

6 biji telur

21/2 cwn t.Naik Sendiri(250gm)

1 sudu kecil esen vanila

Cara

1. Gula + mentega pukul hingga kembang

2. Masukkan telur sebiji sebiji dipukul.

3. Masuk esen vanila

4. Masukkan tepung gaul rata

5. Masukkan koko yg. telah disejukkan dan gaul rata . Masuk dalam loyang yg. disapu dgn mentega dan bakar 45minitatau hingga masak.Suhu 170C



300gm coklat masakan-

150ml susu cair

Cara

Bila coklat dah hancur matikan api dan biar suam-suam baru curah kat atas kek

*kek agak lembab . Jgn sampai pekat. Bl gula larut bersama koko tutup api dan sejukkan.Elok simpan semalaman.
SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment