Thursday, June 10, 2010

Roti jala



Bahan A
300gm tepung gandum 500ml air/ikut kepekatan
1biji telur 1 sudu makan butter
Garam secukup rasa 1 titik pewarna kuning telur

Kuah
300gm isi ayam hiris nipis 1 sudu makan rempah ikan
4 sudu makan rempah kari daging sekelopak bunga lawang,
1 cm kayu manis sebutir buah pelaga
1 biji bawang besar 2biji bawang putih
1inci halia muda 1 sudu susu tepung+ sedikit air
Garam secukup rasa satu tangkai daun kari
1 sudu kecil asam jawa adabi 600ml air
Sedikit minyak untuk menumis 2 biji ubi kentang potong dadu

Cara
Roti jala
1. Bancuh semua kemudia ditapis dan biarkan lebih kurang 20minit.
2. Panaskan kuali leper dan sapu sedikit minyak masak
3. Mulalah menjala , bila roti telah masak boleh lah digulung atau dilipat segi tiga. Laku seperti ini hingga adunan habis.

Kuah
1. Kisar atau tumbuh bawang .
2. Panaskan minyak kmdn tumis rempah 3 sekawan , daun kari dan bahan kisar hingga naik bau
3. Masukkan rempah yang dibancuh dengan sedikit air biarkan pecah minyak.
4. Masukkan daging ayam biar selama beberapa minit hingga rempah meresap kedaging.
5. Masukkan air, garam dan asam jawa ser ubi kentang
6. Bila kuah telah mendidih dan ubi kentang empuk masukkan susu yang telah dibancuh dengan sedikit air.
7. Bila kuah agak pekat rasa garam dan bolehlah ditutp api.
8. Hidang bersama roti jala. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment