Saturday, June 12, 2010

Nenas Lemak cili Padi


Bahan
1 biji buah nanas 20biji cili padi
3 cm belacan 1 kotak santan kelapa
2 batang serai Garam secukup rasa
3 ekor sepat masin( sederhana saiz)-direndam untuk mengurangkan rasa masin

Cara
1. Nenas potong segi tiga( ikut suka)
2. Cili padi dan belacan kisar
3. Masukkan cili yang dikisar bersama nenas dan sedikit air
4. Kecut nenas dan ikan sepat masin gaul sebati dengan cili.
5. Masukkan santan yang telah dicampurkan dengan 600ml air dan serai.
6. Bila kuah telah mendidih dan agak pekat rasa garam.
7. Boleh tutup api dan sedia dihidangkan
P/s dalam gulai boleh juga dimasukan daun pucuk ubi kayu atau ulam raja. Disebab kedua2nya tak ada jadi mak lang tak letaklah. klu ada lagi menambah enak gulai nenas ini. Selamat mencuBA!.........

No comments:

Post a Comment