Sunday, June 6, 2010

Bee hoon Tom Yam

Selamat tengahari semua. Lama mak lang tidak berceloteh. Hari ni mak lang nak kongsi resepi menu tengahari ini. Itupun atas permintaan anak gadis mak lang Si Dayah tu!.......Jadi makan tengahari ni bee hoon tom yam. Mari lihat resepi mak lang.Ni gambar diambil sejurus tom yam siap dimasak.Ok mari layan........

Bahan
kuah
5 ekor sotong saiz sederhana
300gm udang saiz sederhana
300gm isi ayam
5 batang serai dititik
5 biji baby tomato
sepelepah batang salere
250gm cendawan tiram
bunga kobis
5helai daun limau purut
1 1/2liter air
garam secukupnya
air perahan limau kasturi ikut secukup rasa

Bahan kisar
10 biji cili padi
3ulas bawang bawang putih
3 1inci halia muda
5 biji baby tomato

Cara
1. Bahan kisar masuk ke dalam periuk dan masukkan air, biar hingga mendidih. Masukkan garam .
2. Bila kuah mendidih masukan ayam , sotong , udang,serai dan daun limau purut.
3. Akhir sekali bila ayam,sotong dan udang sudah masak, masukan sayur ,cendawan dan air limau. Rasa garam dan bolehlah ditutup api dan dihidangkan bersama bee hoon.
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment