Wednesday, May 19, 2010

Kari nangka muda


Bahan.
2 potong nangka muda
2 pkt kecil Tulang ikan masin
1 liter santan kelapa
1 biji bawang besar-kisar
3 ulas bawang putih-kisar
1 sudu besar cili kering kisar
2 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan rempah daging
2 tangkai daun kari
1sudu camca asam jawa
1sudu besar kerisik
Minyak masak secukupnya.

Cara.
1. Nangka di potong kecil dan dicelur hingga empuk
2. Ke dua-dua rempah kari dibancuh dengan ½ cawan air.
3. Tumiskan bawang hingga naik bau dan masukkan cili kisar dan rempah serta daun kari.Tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan santan ,nangka dan ikan kering , kerisik serta asam jawa, biar mendidih.
5. Rasa garam. Bila telah rasa garam dan kuah telah cukup masak dan agak pekat , angkat. Boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment