Assalamualaikum...
Hari ini mak lang ingin berkongsi resepi yang biasa aja. Resepi orang lama@ kampung. Sebenarnya mak lang nak masak gulai tempoyak@ sambal tempoyak daun . Tapi di sebabkan kat pasar ketiadaan petai maka hasrat tu tak kesampaian.Sebenarnya gulai ini untuk makan tengahari semalam punya. Hari ini baru sempat nak entri. Di sebabkan ingin memenuhi keinginan anak dara mak lang Si Hidayah tu lama teringin nak makan gulai tempoyak , so mak lang masaklah juga. Cuma tukar sikit resepi.Gulai tempoyak pucuk ubi rencah ikan kembung. Lihat resepi.........
Bahan2nya:
1 ikat pucuk ubi-celur kemudian di kerat pendek
2 btg serai -dititik
Bahan dikisar
50sen cili padi
3 sm belacan
1 sendok tempoyak- nak letak lebihpun blh
santan-1biji kelapa parut
garam secukup rasa
6 ekor ikan kembong
1 sdk serbuk kunyit
Cara
1. masukan bhn yg dikisar , tempoyak, ikan kembong , serai , kunyit serbuk dan santan ke dalam periuk dan biar sampai mendidih. Dikacau selalu supaya tidak hangus dan pecah minyak
2. Bila kuah mendidih, masukan pucuk ubi biar mendidih lagi dan kuah masak Perasa dgn garam secukup rasa.
3, Angkat dan bolehlah dimakan dengan nasi panas dan ikan masin. Nyum2....
wahhh mak lang semakin rajin la,,, good! good! good!
ReplyDelete