Tuesday, December 14, 2010

Popia Istimewa Ibu


.Kulit Popia

Bhn inti:

daging kisar 500gm

1 btg lobal merah-potong kiub

1 pelepah btg saleri- potong kiub

sedikit minyak -utk menumis

2 sb sos cili

2sb sos tomato

garam secukup rasa

1pokok daun SUP n daun bawang-hiris halus

sedikit air



Bhn tumis:

2 sb rempah kari daging-bancuh dgn sedikit air

2sb cili kisar

3 ulas b.putih ditumbuk halus

1inci halia tumbuk halus...

cara:

Panaskan minyak dlm kuali

Bl minyak cukup panas masukkan bhn yg. yang dikisar , tumis hingga naik aromanya

Masukkan rcili kisar goreng hingga garing n masukkan rempah tumis hingga terbit minyak

Masukkan daging kisar gaul rata n masukkan sedikit air+ sos tomato+ sos cili dikacau rata.

Bli daging sudah lembut , masukkan lobak merah, batang saleri,daun sup n daun bawang

Kacau rata n perasakan garam.

Angkat inti n toskan minyak

Ambil sekeping kulit popia masukkan inti 1sb dan gulung spt menggulung popia.Lekatkan dgn sedikit tepung jagung + sedikit air.

Buat sampai habis inti. Bolehlah digoreng dlm minyak yg. banyak.

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment