Saturday, July 24, 2010

KARI IKAN MERAH MAKLANG

Salam semua. Hari ini mak lang nak kongsi resepi tengahari untuk keluarga mak lang, iaitu kari ikan merah ,mak lang yang simple aja. Oklah mari kita lihat resepinya kat bawah. Mak lang klu buat kari suka rasa masam sikit kerana Pak Lang suka kari yang masam dan pekat. Ala2 kari mamak katanya. Tapi yang buat ni bukanlah mamak ori sbb mak lang dan pak lang org Melayu pure.Ni dia kari mak lang yang baru aja masak , masih berada dalam kuali lagi. Selain makan ngan nasi , buat jemput2 kelapa atau garam atau lempengpun sedap dicicah dengan kari. Apa lagi klu karinya pekat.Sedap.........

1 EKOR IKAN MERAH-SEDANG
1 LITER AIR UTK DICAMPURKAN DGN SANTAN
1 KOTAK SANTAN SEGERA
SAYUR bENDISECUKUPNYA
4BIJI BUAH TOMATO
2 SUDU BESAR CILI KISAR
3 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
3 SUDU BESAR REMPAH KARI DAGING
4 ULAS BAWANG PUTIH
1 BIJI BAWANG BESAR
2 SUDU BESAR ASAM JAWA(ADABI)@ IKUT CITA RASA MASING2 . MAK LANG SUKA KARI N YANG MASAM SO MAK LANG LEBIHKAN ASAM JAWA
1 INCI HALIA
3CM BELACAN
2 TANGKAI DAUN KARI
MINYAK SECUKUPNYA UTK MENUMIS

CARA
1. BAWNG BESAR.PUTIH DAN HALIA DIKISAR BERSAMA BELACAN
2. TUMIS BaHAN KISAR HINGGA GARING DAN MASUKKAN CILI BIAR PECAH MINYAK, MASUKKAN REMPAH TUMIS LAGI HINGGA PECAH MINYAK.
3. Masukkan ikan gaul sebati biar dalam 5minit
4. Masukkan air+ SANTAN secukupnya berserta asam jawa dan garam .
5. Biarkan kuah mendidih dan masukkan tomato dan sayur. Biar lima minit baru diangkat dan sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment