Monday, July 19, 2010

Asam Pedas Ikan Pari

Assalamulaikum dan salam satu Malaysia. Agak lama juga mak lang tidak berkongsi resepi. Sejak kebelakangan ini mak lang agak sibuk menyiapkan tugasan yang diamanahkan. Maklumlah dah masuk semester kedua persekolahan. okay, hari ni mak lang nak berkongsi resepi asam pedas ikan pari cara orang Melaka. Mari lihat resepi di bawah.

Bahan
½ kilo ikan pari
1 sudu besar kerisik
5 sudu besar cili kering kisar
4 biji tomato
Beberapa biji sayur bendi
1 sudu besar asam jawa
1 liter air
Garam secukupmnya
3 helai daun limau purut
3 batang serai diketuk
Minyak masak
Bahan kisar
1 sudu jintan manis
½ sudu jintan putih
1 sudu lada hitam
Sedikit belacan
2 biji bawang besar
1 inci halia
4 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan masukan kerisik tumis hingga pecah minyak.
2. Masukan ikan kacau sebati dan biarkan rempah sebati dengan ikan
3. Masukan air dan asam jawa serta garam serta daun limau purut dan serai.
4. Bila kuah mendidih masukan sayur dan biar sebentar , masukan tomato. Biar dalam 3 minit tutup api dan boleh dihidangkan
P/s Mak Lang masak dalam kuali supaya senang untuk dikacau dan ikan tidak hancur

No comments:

Post a Comment