Assalamualaikum......
Lama tak update laman ni. Hari ini mak lang nak kongsi resepi bubur lambuk yang selalu mak lang buat untuk pot luck kat sekolah. Jom semak resepi. Maaflah dah da gambar.
Bubur Lambuk
(Resepi Sendiri)
A
2kg beras
Air secukupnya-mak lang agak2 ja
2 kotak santan
2kiub pati lembu Norr
B
Serai 4 batang-diketuk
3/4 helai daun pandan
1kg daging lembu /ayam
1cawan udang kering-kisar kasar
C
Hiris nipis
2 biji bawang merah
6ulas bawang putih
D
Kisar halus
4 biji bawang merah besar
12 ulas bawang putih
2 inci halia
2sdb jintan manis-sangai
2sdb ketumbar-sangai
2sdb lada hitam-sangai
E
Rempah tumis
3inci kayu manis
9 kumtum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sekuntum bunga lawang
Minyak untuk menumis
3sudu planta
Cara:
1. beras di bersihkan dan tos
2. Tumis bahan E dan C ,, D yang kisar hingga naik bau dan garing. Kmdn masukkan Bhn B kacau rata
3. Masuk air dan beras ( secukupnya) utk mengembangkan beras.
4. Setelah beras kembang masuk masukkan santan. dan kiub pati lembu( tambah air sekiranya terlalu pekat.( Bubur hendaklah selalu dikacau agar tidak hangit)
5Bila bubur mendidih tutup api perisakan dengan garam secukup rasa Dah boleh makan. tabur bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta cili merah hiris
Lama tak update laman ni. Hari ini mak lang nak kongsi resepi bubur lambuk yang selalu mak lang buat untuk pot luck kat sekolah. Jom semak resepi. Maaflah dah da gambar.
Bubur Lambuk
(Resepi Sendiri)
A
2kg beras
Air secukupnya-mak lang agak2 ja
2 kotak santan
2kiub pati lembu Norr
B
Serai 4 batang-diketuk
3/4 helai daun pandan
1kg daging lembu /ayam
1cawan udang kering-kisar kasar
C
Hiris nipis
2 biji bawang merah
6ulas bawang putih
D
Kisar halus
4 biji bawang merah besar
12 ulas bawang putih
2 inci halia
2sdb jintan manis-sangai
2sdb ketumbar-sangai
2sdb lada hitam-sangai
E
Rempah tumis
3inci kayu manis
9 kumtum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sekuntum bunga lawang
Minyak untuk menumis
3sudu planta
Cara:
1. beras di bersihkan dan tos
2. Tumis bahan E dan C ,, D yang kisar hingga naik bau dan garing. Kmdn masukkan Bhn B kacau rata
3. Masuk air dan beras ( secukupnya) utk mengembangkan beras.
4. Setelah beras kembang masuk masukkan santan. dan kiub pati lembu( tambah air sekiranya terlalu pekat.( Bubur hendaklah selalu dikacau agar tidak hangit)
5Bila bubur mendidih tutup api perisakan dengan garam secukup rasa Dah boleh makan. tabur bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta cili merah hiris
No comments:
Post a Comment