Assalamualaikum semua...Ni resepi tart Nenas Mak Lang..Namanya Tart
Nenas Butang sebab macam bentuk butang...he he he... Tiap-tiap tahun nilah tart
nenas yang mak lang buat.
Jom lihat resepi.
Jom lihat resepi.
Tart
Nenas Butang
250gm mentega farmcow
1sudu
teh gula halus
1 biji
kuning telur
13/4
tepung gandum @secukupnya (ikut
kelembutan doh@ doh blh dibentuk)
1 sudu
teh warna kuning
1sdt esen
vanilla
1 biji
kuning telur pukul n letak sedikit pewarna kuning utk hiasan di atas biskut (
titikan kuning telur menggunakan lidi satey)
Cara:
1.
Pukul
kembang gula halus + mentega Masukan
kuning telur pukul sebati
2.
Masukan
tepung gandum sedikit 2 uli sebati
menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari..
3.
Biarkan
sebentar @rehatkan doh sebentar
4.
Ambil
sedikit doh leperkankan dan letak sedikit jem nanas dan bulatkan doh.
5.
Doh yang
telah di bulatkan disepit bahagian
atasnya dengan pengepit biskut tart untuk menghasilkan corak. Dan titikan kuning
telur di atas biskut.
6.
Bakar
dalam suhu 160C selama 15-20 minit.
7.
Bl sudah
masak keluarkan dari oven dan biarkan ia
sejuk. Masa masih panas biskut sangat
lembut bl di sentuh. Tp bl sudah sejuk
ia akan mudah utk dipegang dan
tidak melekat d jari.
P/S jgn habiskan tpg. Masukan sedikit2. Klu
lembut blh tambah tpg lagi n klu keras tambahkan mentega .
No comments:
Post a Comment