Sunday, June 30, 2013

Tart Nenas Butang



Assalamualaikum semua...Ni resepi tart Nenas Mak Lang..Namanya Tart Nenas Butang sebab macam bentuk butang...he he he... Tiap-tiap tahun nilah tart nenas yang mak lang buat.
Jom lihat resepi.
Tart Nenas Butang
250gm  mentega farmcow
1sudu teh  gula halus
1 biji kuning telur
13/4 tepung gandum  @secukupnya (ikut  kelembutan doh@ doh blh dibentuk)
1 sudu teh  warna kuning
1sdt esen vanilla
1 biji kuning telur pukul n letak sedikit pewarna kuning utk hiasan di atas biskut ( titikan kuning telur menggunakan lidi satey)

Cara:
1.       Pukul kembang gula halus +  mentega Masukan kuning telur  pukul sebati
2.       Masukan tepung  gandum sedikit 2  uli sebati menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari..
3.       Biarkan sebentar  @rehatkan doh sebentar
4.       Ambil sedikit doh leperkankan dan letak sedikit jem nanas dan bulatkan doh.
5.       Doh yang telah di bulatkan disepit  bahagian atasnya  dengan pengepit biskut tart  untuk menghasilkan corak. Dan titikan kuning telur di atas biskut.
6.       Bakar dalam suhu  160C selama 15-20 minit.
7.       Bl sudah masak  keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk. Masa masih panas biskut  sangat lembut bl di sentuh. Tp bl sudah sejuk  ia akan  mudah utk dipegang dan tidak melekat d jari.

P/S  jgn habiskan tpg. Masukan sedikit2. Klu lembut blh tambah tpg lagi n klu keras tambahkan mentega .

No comments:

Post a Comment