Assalamualaikum....hari ini mak lang nak kongsi resepi asam pedas daging Melaka cara mak lang. Gulai ni selain sedap dimakan dengan nasi boleh juga dimakan bersama roti , lempeng atau jemput-jemput air garam. Oklah meh lihat resepi.
Asam Pedas Daging
1/2 kilo daging pejal-potong saiz kecil(ikut saiz masing2lah ya!
8sudu makan cili kering kisar-klu ingin lagi pekat atau pedas blh tambah
2 labu bawang besar*
4ulas bawang putih*
1inci halia*
3 batang serai dititik
3 helai daun limau purut disiat2
1sdb ketumbar
1sdt jintan manis
1sdt jintan putih
500ml air
2sdb cuka epal/asam jawa
garam secukup rasa
sayur bender dan tomato ikut suka
minyak masak utk menumis
Cara
1. Bhn yg bertanda dikisar halus
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang , cili , ketumbar, jintan manis dan jintan putih hingga pecah minyak
3. Masuk daging dan 1sdb kunyit serbuk gaul rata dan biarkan dalam 5-10 minit mereneh
4. Masukan air lebih kurang 500ml , serai dan daun limau purut
5. Bila daging dah lembut masukan garam dan cuka epal/ asam jawa. Biar dalam sekejap dan masukkan sayur . Biar dalam 5 minit , rasa garam. Blhlah ditutup api. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment