.jpg)
1 EKOR IKAN MERAH-SEDANG
1 LITER AIR UTK DICAMPURKAN DGN SANTAN
1 KOTAK SANTAN SEGERA
SAYUR bENDISECUKUPNYA
4BIJI BUAH TOMATO
2 SUDU BESAR CILI KISAR
3 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
3 SUDU BESAR REMPAH KARI DAGING
4 ULAS BAWANG PUTIH
1 BIJI BAWANG BESAR
2 SUDU BESAR ASAM JAWA(ADABI)@ IKUT CITA RASA MASING2 . MAK LANG SUKA KARI N YANG MASAM SO MAK LANG LEBIHKAN ASAM JAWA
1 INCI HALIA
3CM BELACAN
2 TANGKAI DAUN KARI
MINYAK SECUKUPNYA UTK MENUMIS
CARA
1. BAWNG BESAR.PUTIH DAN HALIA DIKISAR BERSAMA BELACAN
2. TUMIS BaHAN KISAR HINGGA GARING DAN MASUKKAN CILI BIAR PECAH MINYAK, MASUKKAN REMPAH TUMIS LAGI HINGGA PECAH MINYAK.
3. Masukkan ikan gaul sebati biar dalam 5minit
4. Masukkan air+ SANTAN secukupnya berserta asam jawa dan garam .
5. Biarkan kuah mendidih dan masukkan tomato dan sayur. Biar lima minit baru diangkat dan sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment