Assalamualaikum! Malam ni mak lang berkongsi resepi yang menjadi menu utama makanan hari ini. Sebenarnya dah bertahun mak lang tidak merasa daging kerbau. Dulu arwah ibu mak lang suka makan daging kerbau yang dipanggang dan cicah dengan air asam. Semua itu hanya kenangan sahaja yang masih menjadi memori bagi mak lang. nak cerita sikit. Daging kerbau dan rebung jeruk mak lang beli di Pekan Masjid Tanah semasa mak lang berkunjung ke Melaka. Balik kampung. Tapi taklah ke kampung hanya singgah sebentar di pekannya semata2 untuk membeli daging kerbau dan rebung jeruk. Rebung jeruk melaka special sikit. Tak sama seperti yang terdapat kat Selangor atau tempat lain.Sbb tulah mak lang suka. Klu buat masak lemak cili api rencah ikan darat atau daging salai/ panggang memang sodap!..Ok mari lihat resepi. resepi ini mak lang dah olah sendiri. Biasanya tak pakai bawang putih dan halia.
Lomak Cili Api Rebung dan Daging Kobau Panggang.
Bahan
1/2 kilo daging kerbau-dipanggang
1/2 kilo rebung jeruk
santan dari sebiji kelapa
Garam secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
Dikisar
RM1 cili padi
4 batang serai
3 ulai bawang putih
1/2 inci halia
Cara
1. Daging yang telah dipanggang dihiris nipis
2. Bahan kisar, serbuk kunyit dan rebung masukan ke dalam periuk. Kecutkan rebung sehingga air rebung kering.
3. Masukan santan dan daging.Masak sehingga kuah mendidih dan pekat. Kuah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. Bila kuah sudah pekat dan rasa garam. Bolehlah tutup api.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
No comments:
Post a Comment