Bahan
1 ekor ikan parang ( kerat ikut suka)
serbuk kunyit untuk menyalut ikan
2 senduk cili kering kisar
3 biji bawang besar- dikisar
sejemput asam jawa+ sedikit air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
kicap manis secukupnya
Cara
1. Goreng ikan yang telah digaul rata dengan kunyit
2. Gunakan minyak yang menggoreng ikan untuk menumis sambal( kurangkan kuantiti minyak .Sekadar cukup untuk menumis.
3. Tumis bawang dan cili hingga pecah minyak dan masukkan air asam jawa serta kicap manis . Jangan bubuh kicap banyak sangat. Nanti jadi hitam pula.
4. Rasa garam dan boleh masukan ikan, gaul rata. Biarkan dalam 5 minit.Tutup api dan boleh dihidangkan.
.jpg)
Lihatlah berkilat nampak sambal mak lang tu.Itu tak pakai pengilat tu. Klu pakai camanalah agaknya ya?..
No comments:
Post a Comment