.Kulit Popia
Bhn inti:
daging kisar 500gm
1 btg lobal merah-potong kiub
1 pelepah btg saleri- potong kiub
sedikit minyak -utk menumis
2 sb sos cili
2sb sos tomato
garam secukup rasa
1pokok daun SUP n daun bawang-hiris halus
sedikit air
Bhn tumis:
2 sb rempah kari daging-bancuh dgn sedikit air
2sb cili kisar
3 ulas b.putih ditumbuk halus
1inci halia tumbuk halus...
cara:
Panaskan minyak dlm kuali
Bl minyak cukup panas masukkan bhn yg. yang dikisar , tumis hingga naik aromanya
Masukkan rcili kisar goreng hingga garing n masukkan rempah tumis hingga terbit minyak
Masukkan daging kisar gaul rata n masukkan sedikit air+ sos tomato+ sos cili dikacau rata.
Bli daging sudah lembut , masukkan lobak merah, batang saleri,daun sup n daun bawang
Kacau rata n perasakan garam.
Angkat inti n toskan minyak
Ambil sekeping kulit popia masukkan inti 1sb dan gulung spt menggulung popia.Lekatkan dgn sedikit tepung jagung + sedikit air.
Buat sampai habis inti. Bolehlah digoreng dlm minyak yg. banyak.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment