Friday, June 4, 2010

BEE HOON LAKSA


Bahan untuk kuah
10 ekor ikan kembung-rebus ambil isi. Tulang dan kepala dikisar tapis ambil airnya.
1 liter (secukupnya)
2 biji bawang besar-kisar
5 sudu cili kering kisar(jika suka pedas boleh + cili padi
Sedikit belacan-dibakar kisar bersama bawang
2 kuntum bunga kantan
Seikat kecil daun kesum
Garam secukup rasa

Bahan sampingan
Bee hoon dicelur
Timun
Buah nanas
Bawang besar
Cili merah besar
Limau kasturi
Telur ayam rebus

Cara
1. Ikan kembung direbus dan ambil isinya, manakala tulang dan kepala dikisar dan tapis-guna air rebusan ikan . air lebihan rebusan disimpan untuk kuah
2. Campurkan semua bahan kisar dalam periuk masukkan 1 liter air dan 4 keping asam gelugur dan masukkan garam
3. Bila kuah mendidih masukkan daun kesum dan bunga kantan yang dihiris.
4. Bila kuah mendidih dan agak pekat rasa garam dan boleh tutup api.
5. Akhir sekali boleh dimakan bersama bee hoon ,timun, potongan hirisan bawang merah besar, hirisan nanas dan telur rebus. Sekiranya suka lebih masam perahkan limau kasturi. Selamat mencuba!...............

No comments:

Post a Comment