Hari ni mak lang nak kongsi resepi lemak pisang muda rencah ikan keli. Keinginan nak masak ni dah beberapa minggu. Akhirnya hari ni tertunai juga. Tapi pisangnya dah terover cooked. Maklumlah dah lama tak masak gulai pisang. Okay mari kita lihat resepi.
Gulai lemak Cili Padi Pisang Muda Ikan Keli-Panjang betul namanya.
Bahan.
sesisir pisang muda -pisang yang sesuai untuk dibuat gulai.(Celur tp jangan terlalu masak)
RM1 cili padi-dikisar bersama belacan
sedikit belacan
santan dari satu biji kelapa
3 batang serai dititik
4 keping asam gelugor
satu sudu camca serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara
1. Masukan semua bahan kisar,santan ,asam gelugor, serai, serbuk kunyit dan garam
2. Dikacau kuahnya selalu supaya tidak pecah minyak
3. Bila mendidih masukan ikan keli yang telah digoreng separuh masak/salai
4. Akhir sekali masukan pisang yang dicelur ,biar kuah pekat dan rasa garam.
5. Bolehlah ditutup api dan dihidangkan
No comments:
Post a Comment