Tuesday, June 7, 2011

Mee Umi Versi Mak Lang.

Hari ni tukar selera makan mee tgh hr. ini. Resepi mee ni mak lang agak2 ja...Asalnya nama resepi ni Mee Umi( Kak Zuraidah). Tapi , mak lang dah lupa camna resepi asalnya, jd main agak jalah bahannya dan ikut cara mak langlah. Sedap juga bila di makan...Kalau sesiapa nak cuba boleh cuba ya! Lihat resepi di bawah:

Bahan Kisar
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah besar
segenggam ikan bilis

5 sudu cili kering kisar.
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 liter air -kuah
1 kotak santan kara
3 keping asam gelugur
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 kg kerang-di rebus
1/2 kg. udang sedang digoreng
1 pkt kek ikan-goreng dan hiris nipis
4 biji telur ayam rebus
1 ikat sawi-celur
300gm tauge=celur
1pkt mee kuning-celur
daun bawang dan daun sup secukupnya- hiris halus
Lada merah -dihiris nipis

Cara:
1, Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing .
2. Masukkan cili kisar goreng hingga pecah minyak dan masukkan air yang telah dibancuh dengan santan.
3, Masukkan asam gelugur 3 keping, sos tomato dan sos cili.Kacau selalu Biar kuah mendidih .
4. Masukkan garam secukupnya
5. Rasa garam dan tutup api. Boleh dihidangkan dengan bahan yang dicelur, rebus, goreng dan hiris.
6. Sedia untuk dimakan.........

No comments:

Post a Comment