Pagi ni mak lang buat sarapan untuk keluarga apam lemak yang ideanya dtg secara spontan. Jadi resepinyapun main campak-campak ja . Itu perkataan yang sering dikatakan oleh orang-orang OTAI spt mak lang. Klu nak resepi ini taklah bersukat.
Bahannya seperti di bawah.
Tepung gandum lebih kurang 2 cwn
1sudu teh baking powder
1 sudu makan susu tepung
1 sudu teh garam
1 biji telur
Air secukupnya.
Cara:
Gaulkan semua bahan kering dan masukan telur dan air dikacau dgn pemukul telur hingga sebati . Adunannya cair spt buat kuih dadar. Perap sebentar.
Panaskan kuali leper sapukan sedikit myk masak.
Bila kuali panas masukkan adunan dalam 2 senduk nasi dan ratakan mengikut saiz yg dikehendaki.
Agak garing terbalikkan lebih kurang 1 minit
Angkat dan lipat dua
Bolehlah dinikmati bersama kuah kari atau kuah durian bagi yang suka manis. Mak lang suka pedas.
Kari ikan Parang
Bahan
Bahannya seperti di bawah.
Tepung gandum lebih kurang 2 cwn
1sudu teh baking powder
1 sudu makan susu tepung
1 sudu teh garam
1 biji telur
Air secukupnya.
Cara:
Gaulkan semua bahan kering dan masukan telur dan air dikacau dgn pemukul telur hingga sebati . Adunannya cair spt buat kuih dadar. Perap sebentar.
Panaskan kuali leper sapukan sedikit myk masak.
Bila kuali panas masukkan adunan dalam 2 senduk nasi dan ratakan mengikut saiz yg dikehendaki.
Agak garing terbalikkan lebih kurang 1 minit
Angkat dan lipat dua
Bolehlah dinikmati bersama kuah kari atau kuah durian bagi yang suka manis. Mak lang suka pedas.
Kari ikan Parang
Bahan
4 potong ikan parang
1 sudu cili kering kisar
1 bungkus rempah kari ikan+ sedikit air dan gaul sebati
3 ulas bawang putih-tumbuh
1 inci halia -tumbuh
1 biji bawang besar-tumbuh
2 tangkai daun kari
1 sudu makan asam jawa ADABI
1sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili
garam secukup rasa
1 liter air-utk kuah
santan kotak 1/2 kotak
3 biji buah tomato( blh masuk sayur bendir atau yg. sesuai)
Myk masak secukupnya utk menumis
Cara:
Panaskan minyak.
Bl minyak panas masukkan bahan yg. ditumbuh kacau biar hingga naik aroma masukkan cili kisar biar sampai garing dan masukkan rempah kari beserta daun kari. Biar sampai naik minyak/pecah minyak
Masukkan ikan biar dalam 4-5minit. Bl rempah dah menyerap pada ikan masukkan air yang dicampur dgn santan.
Masukkan asam jawa, sos tiram , sos tomato . Biar hingga kuah menggelegak, masukkan garam secukup rasa. Mak lang suka kuahnya pekat. Klu tak suka kuah pekat agak kuah dah masak masukan tomato biar sebentar blhlah diangkat dan dihidangkan bersama apam tadi.
Selamat mencuba!...
1 sudu cili kering kisar
1 bungkus rempah kari ikan+ sedikit air dan gaul sebati
3 ulas bawang putih-tumbuh
1 inci halia -tumbuh
1 biji bawang besar-tumbuh
2 tangkai daun kari
1 sudu makan asam jawa ADABI
1sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili
garam secukup rasa
1 liter air-utk kuah
santan kotak 1/2 kotak
3 biji buah tomato( blh masuk sayur bendir atau yg. sesuai)
Myk masak secukupnya utk menumis
Cara:
Panaskan minyak.
Bl minyak panas masukkan bahan yg. ditumbuh kacau biar hingga naik aroma masukkan cili kisar biar sampai garing dan masukkan rempah kari beserta daun kari. Biar sampai naik minyak/pecah minyak
Masukkan ikan biar dalam 4-5minit. Bl rempah dah menyerap pada ikan masukkan air yang dicampur dgn santan.
Masukkan asam jawa, sos tiram , sos tomato . Biar hingga kuah menggelegak, masukkan garam secukup rasa. Mak lang suka kuahnya pekat. Klu tak suka kuah pekat agak kuah dah masak masukan tomato biar sebentar blhlah diangkat dan dihidangkan bersama apam tadi.
Selamat mencuba!...
No comments:
Post a Comment