Monday, April 19, 2010

Dapur Mak Lang berasap kembali.


Alhamdulillah dah beberapa hari ni kaki mak lang tidaklah terasa sakit sangat. Jadi bolehlah memasak untuk keluarga.Walaupun keluarga mak lang kecil tapi suami dan anak perempuan mak lang memang pemakan orangnya, termasuklah mak lang sendiri. Sebenarnya resepi yang mak lang nak kongsi ni bukanlah special sangat.Biasa aja. Ok layanlah resepi ni. Agak berkenan bolehlah mencuba.

GULAI LEMAK CILI PADI NENAS.

1 Biji nenas yang separuh masak/nenas muda
300gm udang basah -saiz m
2 helai daun kunyit.
1 biji santan kelapa.( mak lang guna santan kotak UTH rendah lemah + dgn 11/2mangkuk gulai air.
1 sudu camca serbuk kunyit.
garam ikut rasa.

Bahan kisar
segenggam cili padi
3cm x 3cm belacan-mak lang guna belacan Melaka.

cara:
1. Nenas di hiris atau potong bersegi tiga
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama nenas. Kecutkan nenas hingga agak kering airnya.
3. Bila air nenas agak kering masukkan santan mengikut selera sendiri.Klu suka pekat kuahnya jgn letak air byk.
4. Masukkan udang,Daun kunyit disiat-siat , berserta garam secukup rasa ke dalam kuah.Kuah mesti dikacau selalu supaya tak pecah minyak.
5. Bila kuah sudah mendidih boleh tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment